Kontanthjælpsloftet rammer børn

Kalundborg får højest en McDonald’s og en rasteplads
7. november 2018
Moderne slaveri
7. november 2018

Kontanthjælpsloftet rammer børn

Kontanthjælpsloftet og 225 timersreglen er noget af det mest ødelæggende for de svageste mennesker i Danmark og ikke mindst deres børn. I 2016 blev Kontanthjælpsloftet vedtaget med stemmer fra Dansk Folkeparti, Venstre, De konservative og Liberal Alliance. Den forventede besparelse var på 530 millioner kroner, skulle bruges til skattelettelser - ifølge aftaleteksten. Loven er tiltænkt de ledige jobparate, der har brug for ekstra “motivation” for at komme ud på arbejdsmarkedet ifølge regeringen.

Desværre er det ikke kun de jobparate ledige der bliver ramt af reglerne. Mange af dem, der er ramt af kontanthjælpsloftet og 225 timers reglen har ikke selv valgt denne situation. Typisk er det mennesker der havner i en situation i deres liv, som på den ene eller anden måde, ikke tillader dem at arbejde. Nogle har mistet deres samlever eller en pårørende og er gået ned med depression og stress. Det drejer sig i allerhøjeste grad om langtidssyge, handicappede og psykisk syge. Faktisk er der over 70.000 kontanthjælpsmodtagere der ikke er parate til at tage et arbejde på grund af helbredsproblemer.

Konsekvensen af reglerne, der straffer mennesker økonomisk er, at mange bliver tvunget til at flytte ud af deres lejligheder og ind i en campingvogn eller i en garage. Mange familier har ikke råd til at købe medicin, nyt tøj eller sende deres børn til fritidsaktiviteter. Særligt udsatte er enlige forældre, som mister mange tusinder kroner året. En enlig mor med 2 børn få ca. 36.000 kroner mindre til rådighed om året. Det er især børn der betaler prisen. Der er i dag over 48.000 børn der lever i fattigdom. Det Må simpelthen ikke ske i dagens Danmark, som er en af verdens rigeste lande. Region Sjælland er særlig ramt. I Slagelse er det 9,9% af enlige der bliver ramt og I Kalundborg er det 8,7%.

Beskæftigelsesministeriets egen effektanalyse kom frem til at kontanthjælpsloftet og 225 timersreglen har medført, at 600 fuldtidspersoner nu er kommet i job eller uddannelse. Det anser regeringen for en succes. For mig at se, er det som at skyde gråspurve med kanoner.

Vi har som samfund et ansvar over for dem, der har brug for hjælp. Vi skal ikke acceptere at reformer skader de svageste i vores samfund. Det haster med at afskaffe kontanthjælpsloftet og 225 timersreglen. Det kan vi ikke gøre med den nuværende regering og Dansk Folkeparti som støtte parti.